Depressieve klachten

Als u depressief bent, bent u langere tijd erg neerslachtig. Die neerslachtigheid klaart niet na een paar dagen vanzelf op, maar duurt minimaal 2 weken. Dingen waar u eerder van kon genieten, kunnen u nu niet meer zoveel schelen.
Andere symptomen zijn:

•U kunt zichzelf nergens meer toe zetten
•U kunt zich slecht concentreren
•U heeft slaapproblemen
•U bent prikkelbaar
•Uw eetlust is veranderd
•U piekert veel
•U bent moe

Een depressie kan een duidelijke oorzaak hebben zoals een echtscheiding of het verlies van iemand die heel belangrijk voor u was. Soms is het minder duidelijk waarom iemand depressief is. Op het eerste gezicht lijkt alles ‘aanwezig’ om gelukkig te zijn.
CTG

Als er sprake is van een depressie is cognitieve gedragstherapie (CGT) een effectieve behandelmethode. Bij CGT leer u uzelf bewust te worden van gedachten over uzelf en anderen, waardoor u somber, verdrietig, onzeker of angstig wordt.
Negatieve gedachten dus, die er voor zorgen dat u zich ongelukkig voelt en niet het leven kunt leiden op de manier waarop u dat graag zou willen.

Bij CGT kijk ik samen met u naar uw manier van denken. Als blijkt dat u inderdaad te negatief over allerlei zaken oordeelt, zoeken we samen uit, of er meer realistische manieren van denken aan te leren zijn.
CGT richt zich echter ook op gedrag. Hoe iemand handelt bepaalt namelijk in belangrijke mate hoe iemand zich voelt. Als u uit angst geneigd bent om bepaalde zaken uit de weg te gaan, zal uw angst eerder versterkt worden dan verminderd. In de behandeling brengen we eerst het problematische gedrag en de omstandigheden waarin het voorkomt, in kaart. Vervolgens bedenken we samen welk gedrag geschikter is om te reageren op die omstandigheden. CGT is bewezen effectief en werkt met concrete oefeningen.
volgende pagina: >>