Relatieproblemen

Ieder mens, en ieder stel, kent ups en downs. Daar is niets vreemds aan. Pieken en dalen, en alles wat er tussen zit, horen bij het leven. Maar als de twijfels aan de relatie te groot worden, is het zinvol om erachter te komen wat er aan de hand is. Relatietherapie kan dan behulpzaam zijn.

Veel stellen die bij mij in behandeling gaan, doen dit omdat ze vinden dat ze niet meer in staat zijn om nog constructief met elkaar te communiceren. Ze hebben teveel ruzie om onbenullige dingen, of er wordt amper meer gesproken met elkaar.

Bij andere stellen is er een crisis ontstaan omdat één van beiden is vreemdgegaan, waardoor het vertrouwen is geschonden en de relatie op springen staat.
Of partners hebben het gevoel uit elkaar gegroeid te zijn, maar weten de weg terug, naar daar waar de relatie nog goed en warm voelde, niet meer te vinden.
EFT

Bij relatietherapie wordt aandacht besteed aan de communicatie en de manier van omgaan met elkaar. Partners leren om problemen met elkaar te bespreken en op te lossen.
Een belangrijke therapievorm die ik hanteer in de behandeling van
relationele moeilijkheden is EFT, een bewezen effectieve therapie. EFT staat voor Emotionally Focused Couple Therapy en richt zich, meer dan op de communicatie, op de emotie.

Deze therapievorm is gebaseerd op de hechtingstheorie. Liefdesrelaties hebben vooral te maken met een aangeboren behoefte aan veilige emotionele verbondenheid. Relatieconflicten treden vooral op als partners die verbondenheid niet meer voelen. Terugkerende ruzies zijn een noodkreet
waarmee partners aangeven dat ze de ander nodig hebben. Door EFT leren partners hun ruziepatronen te herkennen. De therapeut spoort hen aan om de onderliggende emoties uit te spreken: om elkaar openhartig te vertellen dat ze de ander nodig hebben en dat ze er voor hem of haar zullen zijn.
volgende pagina: >>